30 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στη φοιτητική σου ζωή

30 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στη φοιτητική σου ζωή

Ίσως στο Λύκειο να ήσουν πρόεδρος της τάξης, να ήσουν μέλος μιας ομάδας ή να είχες μια μικρή ή μεγάλη παρέα, ή να ήσουν άριστος μαθητής, ή να προτιμούσες να περάσεις το διάλειμμα σου διαβάζοντας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν έχει απαραίτητα σημασία για το τι έκανες στο σχολείο, τώρα που θα κάνεις μετάβαση στη φοιτητική σου ζωή. Οι αποφάσεις και οι επιλογές, που θα πάρεις στη διάρκεια του πρώτου έτους, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υπόλοιπη εμπειρία των φοιτητικών χρόνων σου, καθώς σύμφωνα με έρευνες αρκετοί είναι οι φοιτητές που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους. Αλλά περίμενε! Αυτό το άρθρο δε σημαίνει ότι πρέπει να φοβάσαι και να μην περιμένεις με ανυπομονησία και με ικανοποίηση τις πρώτες μέρες στη νέα σου σχολή. Ακριβώς το αντίθετο! Αυτό το άρθρο στοχεύει να σου δώσει εφόδια, ώστε να σε βοηθήσουν να πετύχεις στα φοιτητικά σου χρόνια βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Το μεγάλο πρόβλημα για τους νέους φοιτητές είναι ο συνδυασμός μεταξύ της νοσταλγίας της πατρίδας και το αίσθημα ότι δεν ανήκoυν τώρα κάπου.  Ό,τι και να κάνεις είναι σημαντικό να φροντίζεις τον εαυτό σου και να διασκεδάσεις τη φοιτητική εμπειρία όσον το δυνατόν περισσότερο.

30 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στη νέα σου ζωή:

Α. Κάνοντας Νέες Γνωριμίες

 1. Επισκέψου όσον το δυνατόν νωρίτερα τη σχολή σου, για να αισθανθείς άνετα και οικεία με το νέο σου περιβάλλον (π.χ. γραμματεία, λέσχη, πρόγραμμα).
 2. Γνώρισε τους νέους σου γείτονες (φοιτητές), είτε μείνεις στις εστίες είτε στο νέο σου διαμέρισμα, επειδή έχουν παρόμοιες εμπειρίες και συναισθήματα με σένα και μπορούν να σε βοηθήσουν να προσαρμοστείς πιο ομαλά.
 3. Διασκέδασε στα πάρτυ υποδοχής, επειδή θα γνωρίσεις νέα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα (αθλητικά, κοινωνικά, πολιτικά).
 4. Εκμεταλλεύσου τις αθλητικές-ψυχαγωγικές δραστηριότητες, που διοργανώνει το πανεπιστήμιο (π.χ. ομάδα χορού ή θεάτρου, γυμναστήριο, ξένες γλώσσες).
 5. Γράψου σε μια αθλητική ομάδα του πανεπιστημίου ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σου (π.χ. ποδόσφαιρο, πινγκ-πονγκ).
 6. Παρακολούθησε τα μαθήματα, επειδή εκτός από την εκμάθηση της ύλης, θα γνωρίσεις νέο κόσμο και θα συλλέξεις πληροφορίες για τον καθηγητή και το μάθημά του.
 7. Γνώρισε τους καθηγητές σου. Μιλώντας μαζί τους σε ώρες γραφείου ή μετά το μάθημα θα σε βοηθήσουν να λύσεις απορίες του μαθήματος και θα σου μειώσει το άγχος.
 8. Πάρε πρωτοβουλίες. Πάρε την πρωτοβουλία να καλέσεις κάποιον/α έξω για να κάνετε κάτι και μην περιμένεις μόνο από τους άλλους.
 9. Εξερεύνησε τις ομορφιές της νέας πόλης σου με μεγάλη περιέργεια αλλά χωρίς βιασύνη.
 10. Πάρε τηλέφωνα τα δικά σου άτομα ή στείλε email, όταν νιώσεις νοσταλγία.
 11. Μην απογοητευτείς από τις νέες σου παρέες συγκρίνοντας τες με τις σχολικές/παιδικές σου. Οι κατάλληλοι άνθρωποι που θα σε συντροφέψουν στα φοιτητικά σου χρόνια δε θα αργήσουν να αναδειχθούν.

Β. Οργάνωση και Ακαδημαϊκή-Επαγγελματική Εξέλιξη

 1. Να είσαι πιο οργανωμένος και υπεύθυνος (π.χ. ημερομηνίες παράδοσης εργασιών, δήλωσης μαθημάτων, προμηθεύσου καλές σημειώσεις).
 2. Κράτησε χρονοδιάγραμμα διαβάσματος. Μελετώντας  λίγες ώρες την ημέρα είναι πιο ωφέλιμο από το να διαβάσεις μια μέρα πριν από τις εξετάσεις. Μην χρονοτριβείς, βάλε προτεραιότητα τη ζωή σου.
 3. Βρες το ιδανικό μέρος για να διαβάσεις (π.χ. βιβλιοθήκη, σπίτι).
 4. Μελέτησε με μια ομάδα. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να κάνεις φίλους αλλά θα σε βοηθήσει να λύσεις απορίες μέσω της ανταλλαγής σημειώσεων και ιδεών.
 5. Παρακολούθησε σεμινάρια, διαλέξεις και ειδικές εκδηλώσεις του πανεπιστημίου (π.χ. ειδικοί επισκέπτες, διασημότητες) .
 6. Επωφελήσου από τις ευκαιρίες που προσφέρουν κάποια τμήματα για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη (π.χ. πρακτική άσκηση, βοήθεια σε έρευνα, συμμετέχοντες σε έρευνες).
 7. Επισκέψου το Γραφείο Διασύνδεσης και γνώρισε τον επαγγελματικό σου σύμβουλο.
 8. Επωφελήσου τα προγράμματα Erasmus και βρες την ευκαιρία να επισκεφτείς σε μια χώρα που θα ήθελες πάντα να πας.
 9. Προσπάθησε για καλούς βαθμούς, βάζοντας μικρούς στόχους και προσπαθώντας να τους πετύχεις καθημερινά. Θα σου φανούν χρήσιμοι στο μέλλον.
 10. Μη νιώθεις πίεση, ώστε να κάνεις βιαστικές αποφάσεις σχετικά με την ακαδημαϊκή-επαγγελματική σου καριέρα, γιατί αυτά τα χρόνια θα ανακαλύψεις πραγματικά ποιός/-α είσαι και τι θέλεις να κάνεις.
 11. Βρες χρόνο για πράγματα που σου αρέσουν.
 12. Διαχειρίσου σωστά το χρόνο και τα οικονομικά σου (π.χ. γράψε έσοδα-έξοδα)
 13. Βρες ισορροπία μεταξύ της ακαδημαϊκής και της κοινωνικής σου ζωής. Η διασκέδαση έχει διπλή χαρά όταν γνωρίζεις πως είσαι καθόλα εντάξει στις υποχρεώσεις σου.

Γ. Σωματική και Ψυχική Υγεία

 1. Μείνε υγιής και να τρως σωστά.
 2. Να κοιμάσαι σωστά.
 3. Η άσκηση θα σε βοηθήσει σωματικά ψυχικά και πνευματικά.
 4. Απέφυγε το αλκοόλ και την κατάχρηση ουσιών. Σύμφωνα με έρευνες τα ποσοστά του αλκοόλ και των ουσιών είναι υψηλότερα στην περίοδο των φοιτητικών χρόνων. Είναι σημαντικό να ξέρεις πότε πρέπει να σταματήσεις!
 5. Μείνε σε εγρήγορση και να είσαι προσεκτικός/-ή (π.χ. να φεύγεις με παρέα το βράδυ από τη βιβλιοθήκη ή να γνωρίζεις τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης).
 6. Πρόσεξε την ψυχική σου υγεία. Ζήτησε τη βοήθεια κάποιου έμπιστου φίλου σου ή συγγενής αλλιώς ζήτησε επαγγελματική βοήθεια από κάποιον ειδικό αν τη χρειάζεσαι.

Έχεις κάνει, ήδη, όλη τη σκληρή προετοιμασία- διάβασες, έγραψες πανελλήνιες εξετάσεις, πήρες τους βαθμούς σου, πέτυχες (ή όχι) στη σχολή που ήθελες να πας. Τώρα να απολαύσεις τη σκληρή δουλειά σου και να βάλεις νέους στόχους για μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή και επαγγελματική σταδιοδρομία. Προσπάθησε να δημιουργήσεις ένα δίκτυο από νέους φίλους και καθηγητές, διασκέδασε ενώ μαθαίνεις όσα περισσότερα μπορείς και ζήσε όσο μπορείς πιο γεμάτα τη φοιτητική σου ζωή.

Ιωάννου Γεώργιος
Ψυχολόγος- Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής Παιδιών- Εφήβων- Ενηλίκων- Ζευγαριών
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αθλητική Ψυχολογία
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία
www.psixologos-ioannou.gr

ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Αφού το θες, διεκδίκησε το

Αφού το θες, διεκδίκησε το

Μήπως κάποιες από αυτές τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας φαίνονται οικίες; Λέτε «ναι» σε οτιδήποτε οι συγγενείς ή φίλοι σας ζητάνε, ακόμα και αν το θεωρείτε ότι είναι άδικο ή υπερβολικό; Νιώθετε αμηχανία ή ντροπή όταν εκφράζετε τα συναισθήματά σας; Δεν ζητάτε κάτι, γιατί προσπαθείτε να αποφύγετε την κριτική ή φοβάστε την απόρριψη; Σκεφτήκατε ότι αν εκφραζόσασταν θα φαινόσασταν εγωιστές και μπορεί να μην άρεσε στους άλλους; Ή μήπως γίνεστε επιθετικοί, απαιτητικοί, επικριτικοί έχοντας στο μυαλό σας το αυτονόητο δικαίωμα, ότι θέλετε να γίνει πάντα το δικό σας, με αποτέλεσμα να χάνετε τον έλεγχο και να οδηγείστε σε απρεπείς συμπεριφορές; Αν απαντήσατε…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Επιθετική Οδήγηση

Επιθετική Οδήγηση

Η καθημερινή τριβή με το φαινόμενο της επιθετικής οδήγησης, ήταν το ερέθισμα που με ώθησε στο συγκεκριμένο άρθρο, γιατί σχεδόν κάθε μέρα θα χρειαστεί να μετακινηθώ στους δρόμους, η κατάσταση που θα συναντήσω θα είναι περίπου η ίδια: σύγχυση, νεύρα και έντονη ανυπομονησία. Θα έρθω αντιμέτωπος με οδηγούς, οι οποίοι παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας και τους σηματοδότες, αλλάζουν λωρίδες χωρίς έλεγχο ή προειδοποίηση, χρησιμοποιούν το κορνάρισμα και οδηγούν απρόσεκτα (χρήση κινητών τηλεφώνων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, email). Κάποιες φορές οι συμπεριφορές εξελίσσονται σε πιο έντονες αντιπαραθέσεις καταλήγοντας σε εξύβριση, αγενείς χειρονομίες, απειλές και ξυλοδαρμό.…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Ασθένεια ή απλά μια κακή συνήθεια;

Ασθένεια ή απλά μια κακή συνήθεια;

«Βρίσκεσαι έξω..Μπορείς να δεις το κινητό σου τηλέφωνο εδώ και τώρα; Είναι σίγουρα το δικό σου ή κάποιου άλλου; Αν όχι, που είναι το τηλέφωνο σου τότε; Μήπως είναι στη τσάντα σου ή μήπως στο σακάκι σου; Μήπως το κρατάς στο χέρι σου; Πιθανώς να το έχασες! Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα, οι παλμοί σου μεγαλώνουν και ιδρώνεις όταν νομίζεις ότι έχεις χάσει το κινητό σου. Δεν πηγαίνεις πουθενά χωρίς αυτό!»

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σκεφθεί κάτι παρόμοιο και έχουν βρεθεί στην αντίστοιχη θέση. Συνήθως νιώθουν άγχος, θλίψη, απογοήτευση και εκνευρισμό. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε μέρα που περνάει η συχνή ενασχόληση με τα σύγχρονα μέσα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Μήπως βρίσκομαι σε ένα τοξικό πλαίσιο εργασίας;

Μήπως βρίσκομαι σε ένα τοξικό πλαίσιο εργασίας;

Σπανίως συναντάω ανθρώπους στο γραφείο μου οι οποίοι δεν έχουν να διηγηθούν έστω και μία  προσωπική τους εμπειρία τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Παρότι περνάμε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας στον χώρο εργασία μας, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να ενεργοποιήσουν στοιχεία της ανθεκτικότητας ή της υπομονής τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη δουλειά τους, ενώ σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, αυτοί που βιώνουν έντονο συναίσθημα δυσφορίας καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας. Για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μία νοσηρή κατάσταση στον χώρο εργασίας μας και να την εξυγιάνουμε, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή, αναγνωρίζοντας εμφανή ή λανθάνοντα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...