Μήπως βρίσκομαι σε ένα τοξικό πλαίσιο εργασίας;

Μήπως βρίσκομαι σε ένα τοξικό πλαίσιο εργασίας;

Σπανίως συναντάω ανθρώπους στο γραφείο μου οι οποίοι δεν έχουν να διηγηθούν έστω και μία  προσωπική τους εμπειρία τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος. Παρότι περνάμε μεγάλο κομμάτι της ημέρας μας στον χώρο εργασία μας, δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που αναγκάζονται να ενεργοποιήσουν στοιχεία της ανθεκτικότητας ή της υπομονής τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν στη δουλειά τους, ενώ σε ένα ακόμη χειρότερο σενάριο, αυτοί που βιώνουν έντονο συναίσθημα δυσφορίας καθόλη τη διάρκεια της εργασιακής τους ημέρας. Για να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε μία νοσηρή κατάσταση στον χώρο εργασίας μας και να την εξυγιάνουμε, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε μέσα σε αυτή, αναγνωρίζοντας εμφανή ή λανθάνοντα σημάδια τοξικότητας.

Σημάδια τοξικής κουλτούρας στο χώρο εργασίας

  • Ο κανόνας της ¨χρυσής ευκαιρίας ’’: Η σκόπιμη δημιουργία μιας βαθύτερης πεποίθησης ότι έξω από το συγκεκριμένο εργασιακό πλαίσιο (πχ. την συγκεκριμένη εταιρεία/οργανισμό) κανένας εργαζόμενος δεν θα μπορέσει να σταδιοδρομήσει επαγγελματικά και ότι η συγκεκριμένη εργασία αποτελεί “ευκαιρία ζωής” για τον εργαζόμενο. Το αποτέλεμα της καλλιέργειας αυτής της ψευδούς πεποίθησης είναι η  δημιουργία μιας κατάστασης ύπνωσης στους εργαζομένους με απώτερο σκοπό να νιώθουν εγκλωβισμένοι, υποχρεωμένοι και αιωνίως ευγνώμονες για το αυτονόητο: να παράγουν έργο και αμείβονται για αυτό.
  • Διαίρε και Βασίλευε : Οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μία επιθετική τακτική σκόπιμης καλλιέργειας, εκ μέρους του εργοδότη, υψηλού ανταγωνισμού μεταξύ συναδέλφων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ζήλιας για την επιτυχία των άλλων, συνεχούς κόντρας, σύγκρισης και σύγκρουσης. Το αποτέλεσμα είναι αφενός η υπονόμευση της συνεργασίας και της ομαδικότητας, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι καταλήγουν να γίνονται δέκτες ή πομποί ναρκισσιστικών συμπεριφορών, καλλιέργειας αισθήματος μειονεξίας ή ανεπάρκειας. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος αέναης επιδίωξης υπονόμευσης της δουλειάς του άλλου με μοναδικό άγχος των εργαζόμενων “ποιος τελικά θα πάρει τα εύσημα”. Η εργοδότρια εταιρεία/οργανισμός επιλέγει δηλαδή την τακτική του “Διαίρε και Βασίλευε” με μοναδικό σκοπό να έχει τον έλεγχο των εργαζομένων, θυσιάζοντας όμως έτσι ένα υγειές εργασιακό περιβάλλον και παραγωγικά αποτελέσματα που θα ήταν απόρροια της ομαδικότητας.
  • Έλλειψη διαφάνειας: Οι μη διαφανείς διαδικασίες οδηγούνσε παρεξηγήσεις, συνεχείς συγκρούσεις, δημιουργία "κλικών", υπερβολικό κουτσομπολιό, μη εποικοδομητική κριτική, εξοστρακισμό, φήμες και έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας. Η εστίαση συχνά μετατοπίζεται από τη συνεργασία και την παραγωγικότητα στην κατηγορία και τον αποδιοπομπαίο τράγο.
  • Έλλειψη ικανού ηγέτη: Ένα αφεντικό/επόπτης που επιλέγει υποσυνείδητα ή συνειδητά να ανταγωνίζεται τους εργαζόμενους, είτε με το να σαμποτάρει τη δουλειά τους είτε με το να τους προετοιμάζει για την αποτυχία. Ο μη ικανός ηγέτης είναι παράλογα ελεγκτικός, συγκεντρωτικός, στηρίζεται στη μικροδιαχείριση και  αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για άμεση επαφή αλλά χωρίς ειλικρίνεια.  Ο μη ικανός ηγέτης δεν αφήνει τους εργαζόμενους να εξελιχθούν αλλά τους οριοθετεί μέσα στις δικές του αδυναμίες. Η βαθύτερη αιτία πίσω από αυτό είναι η ανάγκη ελέγχου, η ανεπάρκεια, η ανασφάλεια και η λανθάνουσα σύγκριση.
  • Εκφοβισμός και παρενόχληση: Ο εκφοβισμός, οι διακρίσεις και η λεκτική ή άλλη μορφή κακοποίηση δημιουργούν μια επιθετική και εχθρική ατμόσφαιρα, κάνοντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται ανασφαλείς και ανήσυχοι απέναντι σε απειλητικές συμπεριφορές από διευθυντικά στελέχη ή συναδέλφους. 
  • Υπερβολικός φόρτος εργασίας και μη ρεαλιστικές προσδοκίες: Οι εργαζόμενοι νιώθουν ότι δεν μπορούν ποτέ να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις (π.χ. μη ρεαλιστικός φόρτος εργασίας, ανισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, χαμηλός μισθός, μη ρεαλιστικοί στόχοι, ασαφείς περιγραφές ρόλων, έλλειψη δομών και απρόβλεπτο και αυστηρό χρονοδιάγραμμα).
  • Έλλειψη αναγνώρισης και εκτίμησης: Η έλλειψη αναγνώρισης των επιτευγμάτων του εργαζομένου ισοδυναμεί με τη συστηματική μείωση και υποτίμηση του ατόμου, με κοινό αποτέλεσμα την έλλειψη κινήτρου για παραγωγική εργασία και οικειοποίησης αισθήματος ματαίωσης. 
  • Απουσία ευκαιριών για ανάπτυξη και εξέλιξη: Η στασιμότητα και η έλλειψη προοπτικών επαγγελματικής ανέλιξης και ανάπτυξης οδηγούν σε απογοήτευση.
  • Ευνοιοκρατία και έλλειψη δικαιοσύνης: Η άνευ λογικής προνομιακή μεταχείριση εργαζομένων εις βάρος των υπολοίπων, δημιουργεί δυσαρέσκεια και διαβρώνει την εμπιστοσύνη.

Επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.

Η συνεχής έκθεση στον αρνητισμό, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τις συγκρούσεις μπορεί προκαλέσει αρκετές επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Κάποιες από τις επιπτώσεις του τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι οι εξής:

  • Αυξημένο και επίμονο άγχος
  • Φόβος και  ανασφάλεια
  • Αίσθημα απομόνωσης και έλλειψης κοινωνικής υποστήριξης μεταξύ των εργαζομένων
  • Αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
  • Αίσθημα αδυναμίας, ανεπάρκειας και απογοήτευσης
  • Αίσθημα εξάντλησης, παραίτησης και κόπωσης
  • Αδυναμία αντιμετώπισης προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων

10 βασικές στρατηγικές για τη διαχείριση ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος:

1. Αναγνωρίστε τα σημάδια: Ο εντοπισμός ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος είναι το πρώτο βήμα

2. Ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση, την ομαδική εργασία και την εποικοδομητική ανατροφοδότηση (π.χ. τακτικές συναντήσεις)

3. Διαχειριστείτε τις συγκρούσεις επαγγελματικά και διακριτικά

4. Δείξτε μηδενική ανοχή στον εκφοβισμό και σε κάθε είδους παρενόχληση

5. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματα σας, μιλήστε θετικά  και επιβραβεύστε τον εαυτό σας

6. Για να παραμείνετε και να επιβιώσετε σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαιτείται εσωτερική αξιολόγηση του ρόλου σας μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθώς και επαναπροσδιορισμός του νοήματος και του κινήτρου σας για την συγκεκριμένη εργασία

7. Διατηρήστε ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής 

8. Η συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης θα βοηθήσει στη βελτίωση των δεξιοτήτων σας, θα ενισχύει την αυτοπεποίθηση σας και θα  σας ενθαρρύνει στην αναζήτηση ενός πιο θετικού εργασιακού περιβάλλοντος

9. Αναζητήστε νέο εργασιακό πλαίσιο. Μην φοβάστε να δείτε τον εαυτό σας έξω από το νοσηρό πλαίσιο εργασίας στο οποίο έχετε συνηθίσει να βρίσκεστε

10. Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια  από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας

Επειδή στους χώρους εργασίας τα συμβόλαια που κάνουμε είναι δύο: το τυπικό συμβόλαιο και το συναισθηματικό, όταν ένα από τα δύο δεν μας καλύπτει, η ¨ρήξη¨ δεν αργεί. Πολύ περισσότερη αξία φαίνεται να έχει το συναισθηματικό συμβόλαιο. Και αν δεν είναι ρήξη αποχώρησης τότε σίγουρα είναι ρήξη στο βαθμό δέσμευσης και σύνδεσης με την εταιρεία. Πιθανότατα, αυτή η ρήξη να είναι η έκφραση αυτοπροστασίας και αυτοφροντίδας από τα παραπάνω σημάδια. 

Συμπερασματικά, η διαχείριση ενός τοξικού εργασιακού περιβάλλοντος απαιτεί έναν συνδυασμό προληπτικών μέτρων, αποτελεσματικής επικοινωνίας και ισχυρής ηγεσίας. Με την αναγνώριση των σημαδιών, την προώθηση θετικών συμπεριφορών, την παροχή υποστήριξης και τη συνεχή παρακολούθηση της προόδου, μπορεί να επιτευχθεί ένα πιο υγιές και παραγωγικό περιβάλλον εργασίας. Θυμηθείτε, απαιτεί χρόνο και συνεχή προσπάθεια, αλλά τα οφέλη ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος αξίζουν τον κόπο για όλους όσους συμμετέχουν.

Ιωάννου Γεώργιος
Ψυχολόγος- Γνωστικός Συμπεριφορικός Ψυχοθεραπευτής Παιδιών- Εφήβων- Ενηλίκων- Ζευγαριών
Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Αθλητική Ψυχολογία και στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Εξειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές και στην Παχυσαρκία
www.psixologos-ioannou.gr
talkto@psixologos-ioannou.gr

ΛΙΓΟΤΕΡΑ
30 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στη φοιτητική σου ζωή

30 Συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να εγκλιματιστείς στη φοιτητική σου ζωή

Ίσως στο Λύκειο να ήσουν πρόεδρος της τάξης, να ήσουν μέλος μιας ομάδας ή να είχες μια μικρή ή μεγάλη παρέα, ή να ήσουν άριστος μαθητής, ή να προτιμούσες να περάσεις το διάλειμμα σου διαβάζοντας. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν έχει απαραίτητα σημασία για το τι έκανες στο σχολείο, τώρα που θα κάνεις μετάβαση στη φοιτητική σου ζωή. Οι αποφάσεις και οι επιλογές, που θα πάρεις στη διάρκεια του πρώτου έτους, θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην υπόλοιπη εμπειρία των φοιτητικών χρόνων σου, καθώς σύμφωνα με έρευνες αρκετοί είναι οι φοιτητές που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς τις σπουδές τους. Αλλά περίμενε! Αυτό το άρθρο δε σημαίνει ότι πρέπει να φοβάσαι και να μην…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Αφού το θες, διεκδίκησε το

Αφού το θες, διεκδίκησε το

Μήπως κάποιες από αυτές τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σας φαίνονται οικίες; Λέτε «ναι» σε οτιδήποτε οι συγγενείς ή φίλοι σας ζητάνε, ακόμα και αν το θεωρείτε ότι είναι άδικο ή υπερβολικό; Νιώθετε αμηχανία ή ντροπή όταν εκφράζετε τα συναισθήματά σας; Δεν ζητάτε κάτι, γιατί προσπαθείτε να αποφύγετε την κριτική ή φοβάστε την απόρριψη; Σκεφτήκατε ότι αν εκφραζόσασταν θα φαινόσασταν εγωιστές και μπορεί να μην άρεσε στους άλλους; Ή μήπως γίνεστε επιθετικοί, απαιτητικοί, επικριτικοί έχοντας στο μυαλό σας το αυτονόητο δικαίωμα, ότι θέλετε να γίνει πάντα το δικό σας, με αποτέλεσμα να χάνετε τον έλεγχο και να οδηγείστε σε απρεπείς συμπεριφορές; Αν απαντήσατε…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Επιθετική Οδήγηση

Επιθετική Οδήγηση

Η καθημερινή τριβή με το φαινόμενο της επιθετικής οδήγησης, ήταν το ερέθισμα που με ώθησε στο συγκεκριμένο άρθρο, γιατί σχεδόν κάθε μέρα θα χρειαστεί να μετακινηθώ στους δρόμους, η κατάσταση που θα συναντήσω θα είναι περίπου η ίδια: σύγχυση, νεύρα και έντονη ανυπομονησία. Θα έρθω αντιμέτωπος με οδηγούς, οι οποίοι παραβιάζουν τα όρια ταχύτητας και τους σηματοδότες, αλλάζουν λωρίδες χωρίς έλεγχο ή προειδοποίηση, χρησιμοποιούν το κορνάρισμα και οδηγούν απρόσεκτα (χρήση κινητών τηλεφώνων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης, email). Κάποιες φορές οι συμπεριφορές εξελίσσονται σε πιο έντονες αντιπαραθέσεις καταλήγοντας σε εξύβριση, αγενείς χειρονομίες, απειλές και ξυλοδαρμό.…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Ασθένεια ή απλά μια κακή συνήθεια;

Ασθένεια ή απλά μια κακή συνήθεια;

«Βρίσκεσαι έξω..Μπορείς να δεις το κινητό σου τηλέφωνο εδώ και τώρα; Είναι σίγουρα το δικό σου ή κάποιου άλλου; Αν όχι, που είναι το τηλέφωνο σου τότε; Μήπως είναι στη τσάντα σου ή μήπως στο σακάκι σου; Μήπως το κρατάς στο χέρι σου; Πιθανώς να το έχασες! Η καρδιά σου χτυπάει γρήγορα, οι παλμοί σου μεγαλώνουν και ιδρώνεις όταν νομίζεις ότι έχεις χάσει το κινητό σου. Δεν πηγαίνεις πουθενά χωρίς αυτό!»

 Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σκεφθεί κάτι παρόμοιο και έχουν βρεθεί στην αντίστοιχη θέση. Συνήθως νιώθουν άγχος, θλίψη, απογοήτευση και εκνευρισμό. Η αλήθεια είναι, ότι κάθε μέρα που περνάει η συχνή ενασχόληση με τα σύγχρονα μέσα…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...