Οι επιδράσεις του COVID-19 στον αθλητισμό

Οι επιδράσεις του COVID-19 στον αθλητισμό

Προπονήσεις και Αγώνες

Με πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, προπονήσεις και αγώνες να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, δίχως να γνωρίζουμε το ακριβές χρονικό διάστημα και παράλληλα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις προπονήσεων να κλείνουν, αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις σε ένα μεγάλο αριθμό αθλητών.

Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ένα συναισθηματικό «τρενάκι του λουνα παρκ». Η απώλεια του αγωνιστικού ρυθμού λόγω έλλειψης προπονήσεων και αγώνων, η απώλεια ψυχικής και πνευματικής εγρήγορσης και η απώλεια συγκέντρωσης-λόγω της διαφοροποίησης του καθημερινού προγράμματος- η συνεχής εισροή πληροφοριών, η αβεβαιότητα με την προσωπική υγεία και η υγεία των άλλων σε συνδυασμό με τις ταχέως μεταβαλλόμενες αναφορές, είναι χαρακτηριστικό των σκαμπανεβασμάτων ενός rollercoaster.

Το COVID-19 επηρεάζει τον καθένα διαφορετικά, και ο αντίκτυπος που έχει σε εσάς είναι εντελώς φυσιολογικός και έγκυρος. Μερικά κοινά συναισθήματα είναι ο φόβος, το άγχος, η απώλεια, η ανακούφιση, η σύγχυση, η απογοήτευση, η μοναξιά, η εξάντληση, η απογοήτευση και ο θυμός.

Βάλτε προτεραιότητα τις βασικές σας ανάγκες

✓Η δημιουργία καθημερινού προγράμματος θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε πρόγραμμα σαν να είχατε προπόνηση.

✓Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να επικεντρωθείτε στη διατροφή σας σε συνεργασία με τον διατροφολόγο της ομάδας. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υγιεινό πρόγραμμα γεύματος και ζητήστε από τους γονείς σας να σας καθοδηγήσουν σχετικά με τις δεξιότητες μαγειρικής.

✓Η διατήρηση ίδιων συνηθειών σε ώρες ύπνου και ξεκούρασης θα βοηθήσει να μην αλλάξει η πνευματική σας ετοιμότητα και εγρήγορση.

✓Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χρόνο σας για να ξεκουραστείτε και να ανακάμψετε, να εμπλακείτε σε άλλα ενδιαφέροντα, να διαχειριστείτε τις υποχρεώσεις του σχολείου και να συνεχίσετε την προπόνηση ή να διατηρήσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης.

✓Παρακολουθήσετε την ψυχική και συναισθηματική σας υγεία αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας. Κατανοήστε τα και αποδεχτείτε τα. Προβλέψτε ότι τα συναισθήματά σας πιθανότατα θα αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς εξελίσσεται η πανδημία coronavirus.

✓Συζητήστε το - Προσδιορίστε τα άτομα που εμπιστεύεστε και πιστεύετε ότι μπορεί να είναι πηγές υποστήριξης και καθοδήγησης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μείνετε σε επαφή με τον προπονητή και τους συμπαίκτες σας μέσω μηνυμάτων, βίντεο και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης.

Μείνετε δραστήριοι και συγκεντρωμένοι

✓Κάντε ένα σχέδιο για το πού θα κατευθύνετε το χρόνο και την ενέργειά σας - για μεμονωμένους στόχους φυσικής κατάστασης και γενική ευεξία - και διαμορφώστε το σε ένα καθημερινό πρόγραμμα.

✓Εφαρμόστε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης που σας έχει δοθεί από τον προπονητή και γυμναστή της ομάδας και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε έτοιμοι τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά (ασκήσεις στο σπίτι ή σε περιβάλλον φροντίζοντας τις κοινωνικές αποστάσεις)

✓Καταγράψετε ατομικούς στόχους εξέλιξης για τη συνέχεια της αγωνιστικής περιόδου

✓Βγείτε σε εξωτερικούς χώρους για τρεξίματα ή τζόκινγκ σε συνεργασία με το γυμναστή σας και φροντίζοντας να κρατάτε τις κοινωνικές αποστάσεις.

✓Η άσκηση βοηθά στη διαχείριση του στρες, στην καταπολέμηση των ασθενειών και στη διατήρηση της θετικής ψυχικής υγείας.

Καθιερώστε άλλες υγιείς συνήθειες

✓Σκεφτείτε πώς θέλετε να συνεχίσετε να ασχολείστε με το άθλημά σας: Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τι είναι καλύτερο για εσάς τώρα και με την πάροδο του χρόνου καθώς η κατάσταση μας εξελίσσεται. Ίσως θελήσετε επίσης να το συζητήσετε με το προπονητή σας, αναθεωρώντας ίσως τους στόχους ή τις προσδοκίες σας μαζί.

✓Θυμηθείτε το "γιατί" σας: Ακόμα και χωρίς ανταγωνισμό στον ορίζοντα, το να σκεφτείτε και να θυμηθείτε το "γιατί" ή τον λόγο για να κάνετε προπόνηση και άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί και να έχετε κίνητρα στο άθλημά σας.

✓Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μας, αναγνωρίστε ότι το μόνο πράγμα που έχετε τον έλεγχο είναι εσείς, πιο συγκεκριμένα, η στάση σας, η προσπάθειά σας και οι ενέργειές σας.

✓Ακούστε μουσική

✓Γράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας (ημερολόγιο σκέψεων)

✓Εξοικονομήστε χρόνο για να εξασκηθείτε σε ψυχικές δεξιότητες σε συνεργασία με τον αθλητικό ψυχολόγο της ομάδας σας.

✓Ακολουθήστε τη δική σας πρακτική ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή όπως Headspace, Calm, WellU ή Fit Brains.

✓Διαβάστε βιβλία. Το διάβασμα διατηρεί σε υψηλό επίπεδο την πνευματική λειτουργία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Αφιερώστε 1-2 ώρες ημερησίως για να ασχοληθείτε πνευματικά (διαβάζω ή βλέπω) με το άθλημά σας

✓Χρησιμοποιήστε χρήσιμους περισπασμούς (κάντε μια βόλτα σε έναν καταπράσινο χώρο, εκμάθηση μιας νέας ικανότητας, ξεκινήστε ένα νέο χόμπι στο σπίτι (επιτραπέζια παιχνίδια, puzzle), κάντε μια δραστηριότητα με τα άλλα μέλη της οικογένειας, παρακολουθήστε τηλεόραση βλέποντας ταινίες/σειρές με την οικογένειά σας, παρακολούθηση αγώνων και σημειώσεις για στοιχεία που αφορούν σε εσάς, καταγραφή στόχων εξέλιξης για τη συνέχεια της αγωνιστικής περιόδου και απολογισμός της έως τώρα περιόδου)

Μείνετε «συνδεδεμένοι»

✓Μείνετε κοινωνικά συνδεδεμένοι με φίλους και συμπαίκτες μέσω κοινωνικών μέσων και συνομιλιών βίντεο.

✓Μοιραστείτε συνδέσμους YouTube για προπονήσεις, δεξιότητες και ασκήσεις.

✓Προγραμματίστε ζωντανές (εικονικές) προπονήσεις μέσω μιας πλατφόρμας συνομιλίας μέσω βίντεο.

✓Ανταγωνιστείτε ουσιαστικά με φίλους, συγγενείς και συμπαίκτες — χρησιμοποιώντας τις δικές σας συσκευές, όπως ανταλλαγή βίντεο από το καλύτερο πλάνο μπάσκετ στο δρόμο ή σπριντ split ή χρησιμοποιώντας μια πλατφόρμα όπως Zwift, Garmin, MapMyRun, Strava και ErgBuddy.

✓Μείνετε ενημερωμένοι. Αυτή η άνευ προηγουμένου κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία και νέες πληροφορίες εμφανίζονται πολύ συχνά. Είναι σημαντικό να ενημερώνεστε στις αξιόπιστες ενημερώσεις COVID-19, όπως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, για να γνωρίζετε τι σημαίνει αυτό για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα στη γεωγραφική σας περιοχή.

✓ Αναζητήστε σελίδες στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αθλητικά θέματα ή αθλητικού περιεχομένου βιβλία.

✓ Αναπτύξτε ρουτίνα επαφής με την οικογένεια, φίλους, συμπαίκτες ή προπονητές.

✓ Αποφύγετε τη χρήση του κινητού και των παιχνιδιών σε οθόνες για πολλές ώρες μέσα.

✓ Αποφύγετε τις πολλές μετακινήσεις και τις συνεχείς εξόδους.

Tραυματισμοί

✓Αφιερώστε χρόνο για ενδυνάμωση, ασκήσεις ευελιξίας και εύρος ασκήσεων κίνησης εντός ή εκτός του σπιτιού σε συνεργασία με τον γιατρό και τον γυμναστή της ομάδας σας.

✓Συμμετοχή σε προγράμματα στο σπίτι που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη τραυματισμών (YouTube, πλατφόρμες)

"Αφιερώστε αυτό το χρόνο για να είστε σωματικά και ψυχικά πιο δυνατοί. Μπορείτε να το κάνετε - και είμαι εδώ για να σας υποστηρίξω. Και μην ξεχνάτε ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτό! "

Επίλογος

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, εκατομμύρια νέοι αθλητές έχουν χάσει όχι μόνο τις ευκαιρίες τους να αγωνιστούν, αλλά και τις καθημερινές τους σχέσεις με συμπαίκτες. Αυτή η αλλαγή στον τρόπο ζωής είναι δύσκολη για αθλητές σε όλο τον κόσμο, ειδικά για εκείνους που πιστεύουν ότι το άθλημά τους είναι η ταυτότητά τους.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό

Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό

 Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να παρακολουθούν ένα αγώνα στον οποίο παίζει το παιδί τους από την πλάγια γραμμή του γηπέδου, φωνάζοντας και επικρίνοντας το διαιτητή, τον προπονητή, τους αντιπάλους αλλά ακόμα και το ίδιο το παιδί τους, μη διστάζοντας ακόμα να καθίσουν είτε στον πάγκο παρεμβαίνοντας στο ρόλο του προπονητή, είτε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, όταν οι ίδιοι το κρίνουν απαραίτητο. Προσωπικά, έχω βρεθεί σε τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στους γονείς των λιλιπούτειων αθλητών και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, οι γονείς έχασαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια και να αποτελέσουν το χειρότερο παράδειγμα για τα παιδιά τους...…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Ο ρόλος των γονέων στην αθλητική πορεία των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων στην αθλητική πορεία των παιδιών

«Μπαίνοντας στο γήπεδο για να ξεκινήσω τον αγώνα έριξα μια ανήσυχη ματιά στις κερκίδες, ψάχνοντάς τους. Στην ιδέα ότι με παρακολουθούσαν και πάλι πίσω από τη κάμερα, το στομάχι μου σφίχτηκε. Το απόγευμα θα παρακολουθούσαμε, όπως συνηθίζαμε μετά από κάθε αγώνα, βιντεοσκοπημένη την κούρσα μου και θα επισημαίναμε τα λάθη μου… κυρίως αυτά. Δυστυχώς για εμένα είχα κερδίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε περίμεναν πάλι το ίδιο. Έπρεπε πάλι να κερδίσω… για αυτούς. Αυτό θα τους έκανε σίγουρα πολύ χαρούμενους και εμένα πιο αγαπητό σε αυτούς. Θα ένιωθαν περήφανοι και δικαιωμένοι που παρότι δούλευαν πολύ, έβρισκαν χρόνο για τις μετακινήσεις μου από και προς την προπόνηση. Οι σκέψεις μου αυτές συνοδεύτηκαν…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Εν κινήσει

Εν κινήσει

Στον σύγχρονο κόσμο της ευκολίας, της άνεσης και της αυτοματοποίησης, όπου κάθε ενέργεια μικρή ή μεγάλη πραγματοποείται με τον λιγότερο επαχθή τρόπο, το να επιλέγεις τον «δύσκολο» δρόμο, μάλλον φαντάζει παράλογο.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καταβάλουμε ελάχιστη σωματική (και συχνά ίσως και πνευματική) προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντά μας. Από την μηχανή του καφέ μας, από την ηλεκτρική μας οδοντόβουρτσα από το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να μεταβούμε στον χώρο εργασία μας, από την ίδια την μορφή της εργασίας μας, από τον τρόπο που θα επικοινωνήσουμε, από τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε, από.. από... από... εώς  και την ηλεκτρική…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Ισορροπία στη ζωή και αθλητισμός

Ισορροπία στη ζωή και αθλητισμός

 Ως αθλητικός ψυχολόγος, έχω δει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η ισορροπία της ζωής για τη συνολική ψυχολογική μας ευεξία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αθλητικής απόδοσης. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων τομέων της ζωής μας - όπως η εργασία, η οικογένεια, η κοινωνική ζωή και η προσωπική ανάπτυξη - είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και την ευεξία μας.

Δυστυχώς, δεδομένου του σημερινού γρήγορου ρυθμού ζωής στον κόσμο, είναι πολύ εύκολο να απορροφηθούμε από τις καθημερινές μας δεσμεύσεις, είτε πρόκειται για προθεσμίες εργασίας, χρονοδιαγράμματα προπόνησης, διαβάσματα, δουλειές στο σπίτι ή υποχρεώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο,…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Υπεραποστάσεις τρεξίματος: Ένα ακόμη άθλημα ή μία εκτόνωση μανίας;

Υπεραποστάσεις τρεξίματος: Ένα ακόμη άθλημα ή μία εκτόνωση μανίας;

Πολλοί από εμάς όταν ακούμε για το άθλημα των υπεραποστάσεων τρεξίματος έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό δεν είναι άλλοι από επαγγελματίες αθλητές ή τουλάχιστον χρόνια αθλούμενοι. Άνθρωποι δηλαδή συγκεκριμένου μοτίβου ζωής, απολύτως αθλητικού, αυστηρά υγιεινού, με ανύπαρκτα ίχνη καταχρήσεων στο ιστορικό τους. Οπαδοί της ορθοφαγίας, της ισορροπίας, της σταθερότητας, της πειθαρχίας.

Φυσικά αυτή μας η πεποίθηση δεν είναι παράλογη αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που ενέχει αυτό το είδος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...