Ισορροπία στη ζωή και αθλητισμός

Ισορροπία στη ζωή και αθλητισμός

 Ως αθλητικός ψυχολόγος, έχω δει από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι η ισορροπία της ζωής για τη συνολική ψυχολογική μας ευεξία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αθλητικής απόδοσης. Η διατήρηση μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ των διαφόρων τομέων της ζωής μας - όπως η εργασία, η οικογένεια, η κοινωνική ζωή και η προσωπική ανάπτυξη - είναι απαραίτητη για την ψυχική υγεία και την ευεξία μας.

Δυστυχώς, δεδομένου του σημερινού γρήγορου ρυθμού ζωής στον κόσμο, είναι πολύ εύκολο να απορροφηθούμε από τις καθημερινές μας δεσμεύσεις, είτε πρόκειται για προθεσμίες εργασίας, χρονοδιαγράμματα προπόνησης, διαβάσματα, δουλειές στο σπίτι ή υποχρεώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η παραμέληση της ανάγκης μας για ισορροπία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες, άγχος, ακόμη και κατάθλιψη, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην απόδοσή μας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου/σταδίου.

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη μιας λειτουργικής ισορροπίας στη ζωή  μας είναι να θέσουμε προτεραιότητες στη διαχείριση του χρόνου μας. Οι αθλητές/-τριες  αγωνίζονται να βρουν χρόνο για την  προπόνησή τους, η οποία παράλληλα μπορεί να συνδυάζεται με εργασία ή και με ακαδημαϊκές υποχρεώσεις και κατ’ επέκταση  μπορούν να διαθέσουν ελάχιστο χρόνο για διασκέδαση με τα  αγαπημένα τους  πρόσωπα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο στρες και άγχος. Προσέχοντας πώς ξοδεύουμε τον χρόνο μας και διασφαλίζοντας ότι αφιερώνουμε αρκετό χρόνο σε κάθε πτυχή της ζωής μας, μπορούμε να αποτρέψουμε την εξουθένωση και να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία που θα μας βοηθήσει να κρατήσουμε σε υψηλό επίπεδο την αγωνιστική μας απόδοση.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο για την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή είναι ο καθορισμός ορίων. Για να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά το χρόνο μας, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να πούμε «όχι» σε ορισμένες δεσμεύσεις ή αιτήματα που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητά μας να επιτύχουμε τους στόχους μας ή να διατηρήσουμε τη συνολική μας ευημερία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τον καθορισμό ορίων στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο να λέμε «όχι» σε μια επιπλέον εργασία ή ακόμη και σε επιλογές διασκέδασης που δεν μας ικανοποιούν.

Η αυτοφροντίδα είναι επίσης βασικό συστατικό για την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή. Οι αθλητές ασκον συχνά μεγάλη πίεση στους εαυτούς τους για να αποδώσουν στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που μπορεί να είναι απίστευτα αγχωτικό και να επιβαρύνει την ψυχική τους υγεία. Η άσκηση δραστηριοτήτων αυτοεξυπηρέτησης όπως η άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο αρκετός ύπνος, το να περνάμε χρόνο στη φύση και να επιδιώκουμε χόμπι μπορούν να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε μια αίσθηση ισορροπίας και να αποτρέψουμε την εξάντληση.

Επιπλέον, η καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων με τους άλλους είναι μια άλλη σημαντική πτυχή της ισορροπίας της ζωής. Ως κοινωνικά όντα, επιθυμούμε τη σύνδεση και την υποστήριξη από τους άλλους και το να νιώθουμε απομονωμένοι ή χωρίς υποστήριξη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία. Η συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα ή κοινοτικές δραστηριότητες, η ανάπτυξη νέων φιλιών και το να περνάμε ποιοτικό χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα μπορούν όλα να μας βοηθήσουν να νιώθουμε υποστήριξη και πληρότητα.

Τέλος, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αθλητές όσον αφορά την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή τους. Οι αθλητές συχνά αναμένεται να έχουν υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα διαχειρίζονται έντονα προγράμματα προπόνησης, ταξίδια και υποχρεώσεις μέσων ενημέρωσης, γεγονός που μπορεί να δυσκολέψει την εύρεση χρόνου για άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής.

Συμπερασματικά, η επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας στη ζωή είναι απαραίτητη για την ψυχολογική μας ευεξία, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της αθλητικής απόδοσης. Δίνοντας προτεραιότητα στον χρόνο μας, θέτοντας όρια, ασκώντας αυτοφροντίδα και καλλιεργώντας ουσιαστικές σχέσεις με τους άλλους, μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, να αυξήσουμε τα επίπεδα ευτυχίας και να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία. Οι αθλητές μπορεί να χρειαστούν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας για την επίτευξη ισορροπίας στη ζωή για τη βέλτιστη απόδοση και ευεξία τους.

ΛΙΓΟΤΕΡΑ
Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό

Ο ρόλος των γονέων στον αθλητισμό

 Πολύ συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι γονείς να παρακολουθούν ένα αγώνα στον οποίο παίζει το παιδί τους από την πλάγια γραμμή του γηπέδου, φωνάζοντας και επικρίνοντας το διαιτητή, τον προπονητή, τους αντιπάλους αλλά ακόμα και το ίδιο το παιδί τους, μη διστάζοντας ακόμα να καθίσουν είτε στον πάγκο παρεμβαίνοντας στο ρόλο του προπονητή, είτε να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο, όταν οι ίδιοι το κρίνουν απαραίτητο. Προσωπικά, έχω βρεθεί σε τουρνουά ποδοσφαίρου αφιερωμένο στους γονείς των λιλιπούτειων αθλητών και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, οι γονείς έχασαν τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια και να αποτελέσουν το χειρότερο παράδειγμα για τα παιδιά τους...…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Ο ρόλος των γονέων στην αθλητική πορεία των παιδιών

Ο ρόλος των γονέων στην αθλητική πορεία των παιδιών

«Μπαίνοντας στο γήπεδο για να ξεκινήσω τον αγώνα έριξα μια ανήσυχη ματιά στις κερκίδες, ψάχνοντάς τους. Στην ιδέα ότι με παρακολουθούσαν και πάλι πίσω από τη κάμερα, το στομάχι μου σφίχτηκε. Το απόγευμα θα παρακολουθούσαμε, όπως συνηθίζαμε μετά από κάθε αγώνα, βιντεοσκοπημένη την κούρσα μου και θα επισημαίναμε τα λάθη μου… κυρίως αυτά. Δυστυχώς για εμένα είχα κερδίσει πολλές φορές στο παρελθόν, οπότε περίμεναν πάλι το ίδιο. Έπρεπε πάλι να κερδίσω… για αυτούς. Αυτό θα τους έκανε σίγουρα πολύ χαρούμενους και εμένα πιο αγαπητό σε αυτούς. Θα ένιωθαν περήφανοι και δικαιωμένοι που παρότι δούλευαν πολύ, έβρισκαν χρόνο για τις μετακινήσεις μου από και προς την προπόνηση. Οι σκέψεις μου αυτές συνοδεύτηκαν…
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Οι επιδράσεις του COVID-19 στον αθλητισμό

Οι επιδράσεις του COVID-19 στον αθλητισμό

Προπονήσεις και Αγώνες

Με πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, προπονήσεις και αγώνες να έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον, δίχως να γνωρίζουμε το ακριβές χρονικό διάστημα και παράλληλα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις προπονήσεων να κλείνουν, αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις σε ένα μεγάλο αριθμό αθλητών.

Εν μέσω της τρέχουσας παγκόσμιας πανδημίας, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σαν να βρίσκεστε σε ένα συναισθηματικό «τρενάκι του λουνα παρκ». Η απώλεια του αγωνιστικού ρυθμού λόγω έλλειψης προπονήσεων και αγώνων, η απώλεια ψυχικής και πνευματικής εγρήγορσης και η απώλεια συγκέντρωσης-λόγω της διαφοροποίησης του καθημερινού προγράμματος-…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Εν κινήσει

Εν κινήσει

Στον σύγχρονο κόσμο της ευκολίας, της άνεσης και της αυτοματοποίησης, όπου κάθε ενέργεια μικρή ή μεγάλη πραγματοποείται με τον λιγότερο επαχθή τρόπο, το να επιλέγεις τον «δύσκολο» δρόμο, μάλλον φαντάζει παράλογο.

Κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ημέρας έχουμε πλέον τη δυνατότητα να καταβάλουμε ελάχιστη σωματική (και συχνά ίσως και πνευματική) προσπάθεια για να ολοκληρώσουμε τα καθήκοντά μας. Από την μηχανή του καφέ μας, από την ηλεκτρική μας οδοντόβουρτσα από το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να μεταβούμε στον χώρο εργασία μας, από την ίδια την μορφή της εργασίας μας, από τον τρόπο που θα επικοινωνήσουμε, από τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε, από.. από... από... εώς  και την ηλεκτρική…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...
Υπεραποστάσεις τρεξίματος: Ένα ακόμη άθλημα ή μία εκτόνωση μανίας;

Υπεραποστάσεις τρεξίματος: Ένα ακόμη άθλημα ή μία εκτόνωση μανίας;

Πολλοί από εμάς όταν ακούμε για το άθλημα των υπεραποστάσεων τρεξίματος έχουμε στο μυαλό μας ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό δεν είναι άλλοι από επαγγελματίες αθλητές ή τουλάχιστον χρόνια αθλούμενοι. Άνθρωποι δηλαδή συγκεκριμένου μοτίβου ζωής, απολύτως αθλητικού, αυστηρά υγιεινού, με ανύπαρκτα ίχνη καταχρήσεων στο ιστορικό τους. Οπαδοί της ορθοφαγίας, της ισορροπίας, της σταθερότητας, της πειθαρχίας.

Φυσικά αυτή μας η πεποίθηση δεν είναι παράλογη αν αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες που ενέχει αυτό το είδος…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ...